
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Muscat-Ottonel
Muscat-Ottonel
Współczesne badania DNA wykazały że jest to krzyżówka pomiędzy odmianą chasselas a bliżej niezdefiniowaną odmianą, również należącą do rodziny muscatów (prawdopodobne, że był to muscat de saumur). Odmianę tę wyhodowano w Dolinie Loary około 1852 roku. Aby wyrównać nieco cieplarniane oczekiwania muscatów, Ottonel preferuje nieco chłodniejsze klimaty środkowej i wschodniej części Europy, np. Alzacji i Austrii (Neusiedlersee), gdzie wykorzystywany jest jako odmiana do win z późnego zbioru. Obiecujące efekty otrzymuje się również w amerykańskim regionie Finger Lakes. Muscat Ottonel ma może najmniej stylową paletę „moscatowych” aromatów, ale potrafi pokazać pazury, szczególnie w winach z późnego zbioru. Na przykład w winach pochodzących z austriackiego Burgenlandu. Odmianę tę uprawiają również Węgrzy mawiając nań muskotaly, uprawy można spotkać również w Rumunii, gdzie nazywany jest tamiioasa ottonel. Ottonel to szczepwydajny, o możliwości bardzo dużej koncentracji cukru, jednak nie cechuje go szczególnie dobra kwasowość. Zbierany jest zazwyczaj w drugiej połowie września. Generalnie daje wina aromatyczne, łatwe w piciu i dość wątłej budowy. Rodzina muscatów mimo niezłych sukcesów odnotowanych tu i ówdzie jest jednak raczej familią dobrego aktorstwa drugoplanowego czyli z powodzeniem wykorzystywana jest głównie w blendach. Nawet niewielki udział aromatycznego muscata poprawia bowiem jakość i styl wina, ekspresję zapachów i owocowości – dlatego dodawany jest w niewielkich ilościach, np. do alzackich gewurtraminerów czy kalifornijskich white zinfandelów. Jest to odmiana oferująca prawdziwie kwiatowo-owocową paletę aromatów. Dojrzewając może je wspaniale rozwijać (np. pojawić się mogą ciekawe akcenty kawy z mlekiem) choć większość win raczej przeznaczona jest do wypicia jako młode i świeże. Wina z niej powstałe powinni koniecznie wypróbowywać początkujący miłośnicy wina, można bowiem na nich świetnie ćwiczyć nos i podniebienie.
