
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Furmint
Furmint
Furmint – biały szczep winnej latorośli , pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim , gdzie zajmuje 70% winnic . Popularne są wina typu tokaj aszú . Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii (pod nazwą šipon), na Słowacji , w Austrii (pod nazwą mosel) i w innych krajach. Przyjmuje się, że furmint pochodzi z Węgier . Uprawa furmint w Tokaju jest wzmiankowana już w źródłach z 1611 roku . Istnieje kilka hipotez, które sugerują, że na Węgry furmint trafił z Włoch, jednak po weryfikacji nie znajdują one potwierdzenia . W 2012 ustalono, że odmiana jest naturalną krzyżówką starej odmiany gouais blanc (znanej także jako heunisch weiß) i alba imputotato . Pokrewieństwo z gouais blanc było udowodnione już wcześniej . Naturalnym potomkiem odmiany jest inna klasyczna tokajska odmiana, hárslevelű , a hodowcy uzyskali z furminta kilka nowych, przede wszystkim węgierską odmianę zéta (oremus). Enolodzy wyróżnili cztery typowe warianty furminta o tym samym kodzie genetycznym, ale różnej charakterystyce . Furmint dojrzewa późno , lecz wcześnie wypuszcza pąki. Jest dość wrażliwy na przymrozki . Owoce cechują się wysoką kwasowością . Furmint wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym aromatem i dobrze nadaje się do starzenia . Przeważają wina słodkie, typu tokaja aszú . Porażonych pleśnią jagód używa się również do dosładzania zwykłych owoców . Wytrawne wina tokajskie z furmint są aromatyczne i bogate w nuty mineralne i cytrusowe, produkowane na wzór win z chardonnay . Cienkie skórki sprzyjają porażeniu szlachetną pleśni.. Obok hárslevelű uważany za jedną z najlepszych rodzimych odmian węgierskich . W trakcie selekcji preferuje się klony o mniejszych gronach, które wykazują wyższą koncentrację aromatów .