Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Furmint
Furmint
Furmint  – biały szczep winnej latorośli , pochodzący prawdopodobnie z Węgier  i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim , gdzie zajmuje 70% winnic . Popularne są wina typu tokaj aszú . Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii  (pod nazwą šipon), na Słowacji , w Austrii  (pod nazwą mosel) i w innych krajach. Przyjmuje się, że furmint pochodzi z Węgier . Uprawa furmint w Tokaju jest wzmiankowana już w źródłach z 1611 roku . Istnieje kilka hipotez, które sugerują, że na Węgry furmint trafił z Włoch, jednak po weryfikacji nie znajdują one potwierdzenia . W 2012 ustalono, że odmiana jest naturalną krzyżówką starej odmiany  gouais blanc   (znanej także jako heunisch weiß) i  alba imputotato . Pokrewieństwo z gouais blanc było udowodnione już wcześniej . Naturalnym potomkiem odmiany jest inna klasyczna tokajska odmiana,  hárslevelű , a hodowcy uzyskali z furminta kilka nowych, przede wszystkim węgierską odmianę  zéta   (oremus).  Enolodzy wyróżnili cztery typowe warianty furminta o tym samym kodzie genetycznym, ale różnej charakterystyce . Furmint dojrzewa późno , lecz wcześnie wypuszcza pąki. Jest dość wrażliwy na przymrozki . Owoce cechują się wysoką kwasowością . Furmint wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym aromatem i dobrze nadaje się do starzenia . Przeważają wina słodkie, typu tokaja aszú . Porażonych pleśnią jagód używa się również do dosładzania zwykłych owoców . Wytrawne wina tokajskie z furmint są aromatyczne i bogate w nuty mineralne i cytrusowe, produkowane na wzór win z chardonnay . Cienkie skórki sprzyjają porażeniu szlachetną pleśni..  Obok hárslevelű uważany za jedną z najlepszych rodzimych odmian węgierskich . W trakcie selekcji preferuje się klony o mniejszych gronach, które wykazują wyższą koncentrację aromatów .