Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Aglianico
Aglianico
Aglianico  – szczep  winorośli  o ciemnej skórce, uprawiany głównie w południowych Włoszech . Choć aglianico przypisuje się za kraj pochodzenia Włochy , to możliwe są również greckie korzenie , o czym może świadczyć nazwa wywodząca się od   ellenico   =   grecki . Etymologia wywołuje liczne kontrowersje . Odmiana była ceniona już w czasach rzymskich (jest łączona ze słynnym winem falernum) . Obecna nazwa jest używana od XVI wieku: w dokumencie z 1520 jest mowa o hrabim  Conversano , który posiadał winnice obsadzone odmianą   aglianiche . Analizy DNA wskazują na pokrewieństwo z licznymi szczepami uprawianymi w regionach  Kampania   i  Basilicata , natomiast nie udało się (2012) znaleźć pokrewnych odmian we współczesnej Grecji . Aglianico jest powszechnie uważane za jeden z najszlachetniejszych szczepów winogron na wino czerwone w południowych Włoszech , a wina bywają porównywane nawet do  piemonckiego  barolo . Szczep dojrzewa bardzo późno, co ogranicza możliwość jego uprawy w regionach położonych bardziej na północ . Zdarza się, że w wysoko położonych winnicach winogrona są zbierane już po pierwszych opadach śniegu . Daje duże plony, co wymaga interwencji winogrodników w celu osiągnięcia wyższej jakości . Aglianico jest odporne na mączniaka, ale podatne na  szarą pleśń . Pewne zainteresowanie odmianą wykazują winiarze z Nowego Świata . Z aglianico powstają wina intensywnie czerwonorubinowe, nabierające mahoniowych odcieni w miarę starzenia . Wina cechują się pełną strukturą, są wyraźne i bogate, nadające się do wieloletniego (nawet 20 lat) starzenia i nabierające wraz z nim dużej elegancji . W smaku pojawiają się nuty kawy , czekolady , śliwek , fiołków i wiśni Aglianico wyróżniono we Włoszech trzema apelacjami najwyższej kategorii  DOCG :  Taurasi   w  Kampanii ,  Aglianico del Taburno , na zachód od  Benewentu   i  Aglianico del Vulture   (od 2010), z winnic na zboczach  wulkanu  Monte Vulture   w  Basilicacie . Odmiana pojawia się poza tym w roli towarzyszącej w winach kategorii DOC oraz  indicazione geografica tipica   z regionu . Niekiedy aglianico jest przerabiane na  wino musujące   ( spumante )