
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Aglianico
Aglianico
Aglianico – szczep winorośli o ciemnej skórce, uprawiany głównie w południowych Włoszech . Choć aglianico przypisuje się za kraj pochodzenia Włochy , to możliwe są również greckie korzenie , o czym może świadczyć nazwa wywodząca się od ellenico = grecki . Etymologia wywołuje liczne kontrowersje . Odmiana była ceniona już w czasach rzymskich (jest łączona ze słynnym winem falernum) . Obecna nazwa jest używana od XVI wieku: w dokumencie z 1520 jest mowa o hrabim Conversano , który posiadał winnice obsadzone odmianą aglianiche . Analizy DNA wskazują na pokrewieństwo z licznymi szczepami uprawianymi w regionach Kampania i Basilicata , natomiast nie udało się (2012) znaleźć pokrewnych odmian we współczesnej Grecji . Aglianico jest powszechnie uważane za jeden z najszlachetniejszych szczepów winogron na wino czerwone w południowych Włoszech , a wina bywają porównywane nawet do piemonckiego barolo . Szczep dojrzewa bardzo późno, co ogranicza możliwość jego uprawy w regionach położonych bardziej na północ . Zdarza się, że w wysoko położonych winnicach winogrona są zbierane już po pierwszych opadach śniegu . Daje duże plony, co wymaga interwencji winogrodników w celu osiągnięcia wyższej jakości . Aglianico jest odporne na mączniaka, ale podatne na szarą pleśń . Pewne zainteresowanie odmianą wykazują winiarze z Nowego Świata . Z aglianico powstają wina intensywnie czerwonorubinowe, nabierające mahoniowych odcieni w miarę starzenia . Wina cechują się pełną strukturą, są wyraźne i bogate, nadające się do wieloletniego (nawet 20 lat) starzenia i nabierające wraz z nim dużej elegancji . W smaku pojawiają się nuty kawy , czekolady , śliwek , fiołków i wiśni Aglianico wyróżniono we Włoszech trzema apelacjami najwyższej kategorii DOCG : Taurasi w Kampanii , Aglianico del Taburno , na zachód od Benewentu i Aglianico del Vulture (od 2010), z winnic na zboczach wulkanu Monte Vulture w Basilicacie . Odmiana pojawia się poza tym w roli towarzyszącej w winach kategorii DOC oraz indicazione geografica tipica z regionu . Niekiedy aglianico jest przerabiane na wino musujące ( spumante )
