Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Primitivo
Primitivo

Primitivo (zinfandel) przez cały wiek uważano za odmianę czysto kalifornijską, ale okazało się że jego pierwotne szczepy już w XVIII wieku  znane były we Włoszech. Dzięki badaniom DNA okazało się potem że ostatecznie pochodzi z Chorwacji. Grona dojrzewają nierówno, często charakteryzują się wysoką zawartością cukru, może nawet osiągnąć do 17 procent alkoholu. Ważne regiony dla tego szczepu to Kalifornia, Apulia (Włochy) i Chorwacja. Z winogron primitivo powstaje krzepkie wino czerwone, choć w USA prym wiedzie produkowane z niej półsłodkie wino różowe White Zinfandel, którego sprzedaż jest sześciokrotnie wyższa od czerwonego wariantu. Smak czerwonego wina z primitivo zależy od dojrzałości użytych winogron. Jeśli odmiana jest sadzona w chłodniejszym klimacie to przeważają aromaty czerwonych owoców np: malin. Cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu i pieprzu co można osiągnąć również przy niższych temperaturach jeśli uprawia się wcześniej dojrzewający włoski klon. Krzewy rosną dość bujnie i najbardziej lubią gorący klimat, choć nie nadmiernie, gdyż upał może spowodować obsychanie gron. Grona są duże i zwarte, a skórka jagód cienka. Szczep lubi przepuszczalne gleby. Odmiana jest dość podatna na szarą pleśń, przy czym wrażliwszy jest klon zinfandel. Owoce dojrzewają stosunkowo wcześnie i mają wysoki poziom cukrów. W sprzyjających warunkach atmosferycznych można pozwolić winogronom na przejrzenie, by uzyskać deserowe wino z opóźnionego zbioru (fr. vendanges tardives, niem. Spätlese). Zaletą primitivo jest oddawanie terroir i możliwość nadania mu własnego stylu przez winiarzy. Charakterystyczne dla odmiany jest nierówne dojrzewanie poszczególnych jagód w gronie: w gronie mogą być jednocześnie wysuszone na rodzynki, przejrzałe i zielone, niedojrzałe jagody. Niektórzy winiarze winifikują wszystkie jagody jednocześnie, inni decydują się na ręczny zbiór wybranych gron albo nawet jagód przez kilka tygodni. Proces ten jest jednym ze składników wysokiej ceny niektórych zinfandeli.