
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Primitivo (zinfandel)
przez cały wiek uważano za odmianę czysto kalifornijską, ale okazało się że
jego pierwotne szczepy już w XVIII wieku znane były we Włoszech. Dzięki
badaniom DNA okazało się potem że ostatecznie pochodzi z Chorwacji. Grona
dojrzewają nierówno, często charakteryzują się wysoką zawartością cukru, może
nawet osiągnąć do 17 procent alkoholu. Ważne regiony dla tego szczepu to
Kalifornia, Apulia (Włochy) i Chorwacja. Z winogron primitivo powstaje krzepkie
wino czerwone, choć w USA prym wiedzie produkowane z niej półsłodkie wino
różowe White Zinfandel, którego sprzedaż jest sześciokrotnie wyższa od czerwonego
wariantu.
Smak czerwonego
wina z primitivo zależy od dojrzałości użytych winogron. Jeśli odmiana jest
sadzona w chłodniejszym klimacie to przeważają aromaty czerwonych owoców np:
malin. Cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu i pieprzu co można osiągnąć
również przy niższych temperaturach jeśli uprawia się wcześniej dojrzewający
włoski klon.
Krzewy rosną dość
bujnie i najbardziej lubią gorący klimat, choć nie nadmiernie, gdyż upał może
spowodować obsychanie gron. Grona są duże i zwarte, a skórka jagód cienka. Szczep
lubi przepuszczalne gleby. Odmiana jest dość podatna na szarą pleśń, przy czym
wrażliwszy jest klon zinfandel. Owoce dojrzewają stosunkowo wcześnie i mają
wysoki poziom cukrów. W sprzyjających warunkach atmosferycznych można pozwolić
winogronom na przejrzenie, by uzyskać deserowe wino z opóźnionego zbioru (fr.
vendanges tardives, niem. Spätlese). Zaletą primitivo jest oddawanie terroir i
możliwość nadania mu własnego stylu przez winiarzy.
Charakterystyczne dla odmiany jest nierówne
dojrzewanie poszczególnych jagód w gronie: w gronie mogą być jednocześnie
wysuszone na rodzynki, przejrzałe i zielone, niedojrzałe jagody. Niektórzy
winiarze winifikują wszystkie jagody jednocześnie, inni decydują się na ręczny
zbiór wybranych gron albo nawet jagód przez kilka tygodni. Proces ten jest
jednym ze składników wysokiej ceny niektórych zinfandeli.
