
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Smak
grenache zależy od stylu winiarza. Stałe cechy to niezbyt wysoka kwasowość i
raczej wysoki alkohol. Z grenache można zrobić wina lekkie, soczyste, radosne,
niezbyt garbnikowe, o mocnym owocu (czereśnie, śliwki, maliny). Wina ze starych
krzewów, ubogich gleb, ambitniejsze cuvées są bardzo skoncentrowane, mocne, o
zapachach likierowych i często mocarnych, ziemistych garbnikach. Ogólnie uważa
się, że grenache niezbyt dobrze znosi starzenie w beczce, dlatego często (np. w
Châteauneuf-du-Pape) używa się dużych beczek (1000 litrów i więcej), które w
mniejszym stopniu ingerują w smak wina. Ale zdarzają się dobre beczkowe
grenache. Zdecydowanie popularniejsze są kupaże. We Francji grenache
najczęściej towarzyszy syrah, w Hiszpanii – tempranillo, a np. w Australii jest
jednym ze składników popularnego kupażu określanego skrótem GSM (grenache –
syrah – mourvèdre). Bo zrobić wino z 100% grenache nie jest łatwą sprawą.
Wymaga to dużej staranności winiarza i zdecydowanie ograniczonej wydajności.
Ponadto smak czystego grenache dla niektórych jest zbyt płaski i
jednowymiarowy, a problemem może być też wysoka zawartość alkoholu, ale
oczywiście są od tych reguł zacne wyjątki. Najczęściej spotkamy ją w
południowej Francji – tam areał upraw sięga ponad 94 tys. ha, jest
najważniejszym szczepem w południowej części Doliny Rodanu. W Hiszpanii uprawia
się ją na ponad 75 tys. ha, a we Włoszech – przede wszystkim na Sardynii jako
cannonau – na ponad 6 tys. ha. Grenache sadzi się w Kalifornii (prawie tyle
samo winnic, co we Włoszech – 6 tys.ha), Australii (2 tys. ha), spotkamy ją
także w Republice Południowej Afryki, Chile, Argentynie, Izraelu, Grecji,
Turcji czy Chorwacji. Od lat trwa spór pomiędzy Aragonią (Hiszpania),
Sardynią (Włochy) i południem Francji co do miejsca pochodzenia szczepu. Nie ma
wątpliwości jedynie co do jednego – pierwsze wzmianki o grenache pochodzą z XVI
wieku, reszta jest już nieustającą przepychanką. W 1513 roku w Aragonie zaczęto
pisać o garnachy (jak nazywana jest w Hiszpanii); w 1549 roku – w Cagliari
napisano o cannonau (jak nazywany jest ten szczep na Sardynii). W ostatnich
latach więcej mówi się o opcji hiszpańskiej, ale brak na to jednoznacznych
dowodów. Od 2009 roku, we czwartek lub piątek trzeciego tygodnia września
świętujemy International Grenache Day. Dokładną datę ustala corocznie prężna
instytucja promująca to wydarzenie – Grenache Association.
