
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Jest to czerwony szczep winorośli, pochodzący z południowych Włoch i
uprawiany przede wszystkim w Apulii. Odmianę negro amaro powszechnie sadzono
tam już od VI w. p.n.e. i dopiero z czasem zyskała obecną nazwę. Odgrywa ważną
rolę we włoskim winiarstwie: wśród czerwonych szczepów lokuje się pod względem
powierzchni upraw z 16 800 ha na piątym miejscu, a wśród wszystkich na
ósmym. Jagody mają niemal czarny odcień skórek, który dał
nazwę szczepowi (negro). Choć amaro w języku włoskim znaczy gorzki, to równie
prawdopodobnym źródłem tego członu nazwy jest greckie słowomaru (czarny).
Jeszcze w 1990 roku powierzchnia upraw była niemal dwukrotnie wyższa (31 400
ha). Mimo to nadal negroamaro stanowi najważniejszą odmianę w Apulii, tzw.
obcasie włoskiego buta.Wina klasy DOC z negroamaro są wytwarzane w ramach
apelacji Salice Salentino DOC oraz Alezio, Brindisi, Copertino, Galatina,
Nardò, Rosso di Cerignola i Squinzano.Popularne są także regionalne wina klasy
Indicazione geografica tipica (np. IGT Salento). Czerwone wino z negroamaro
jest intensywnie czerwono-rubinowe, wonne, o pełnym i intensywnym, lekko
korzennym smaku i dość wysokim poziomie alkoholu. Negro amaro bywa mieszane z
innymi odmianami, np. tradycyjnie z malvasia nera w winach salice salentino,
copertino, nardò i innych albo z uva di troia (w rosso di cerignola). Grona
winifikuje się także na wina różowe.Winorośl negro amaro jest znana także pod
innymi nazwami: abbruzzese, abruzzese, albese, amaro nero, amaronero, arbese,
arbise, jonico, lacrima, lacrimo, mangia verde, mangiaverde, mangiaverme,
morese, negra della lorena, nero amaro, nero leccese, nicra amaro, niuri maru,
niuru maru, san lorenzo, san marzuno, uva cane.
