Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Nero d'Avola
Nero d'Avola

Nero d’Avola (dosł. tłumacz: Czerń z Avoli) to czerwona sycylijska odmiana będąca najbardziej popularnym szczepem Sycylii. Jest ona tu również nazywana Calabrese, z powodu czego niektórzy eksperci uważają, iż pochodzi ona z Kalabrii. Inni natomiast są zdania, że nazwa „calabrese” pochodzi od starożytnej nazwy „calaurisi” – taka bowiem w miejscowym dialekcie była antyczna nazwa Nero d’Avola, co dosłownie znaczy „pochodzący z Avola”. Miejscowość Avola położona jest w południowo-wschodniej części Sycylii i tu właśnie szczep się rozwinął wieki temu i stąd rozprzestrzenił się po całej wyspie. W przeszłości Nero d’Avola (jak również inne sycylijskie czerwone odmiany) dawała wina gęste o bardzo wysokiej zawartości alkoholu sięgającej nawet 18 procent. Do lat 80-tych była ona głównie wykorzystywana do wzmacniania słabych win czerwonych w północnych Włoszech i we Francji. Stąd niekiedy była nazywana przez francuskich producentów "le vin médecine". Obecnie odmiana ta zasłużenie nabrała na znaczeniu dając często ekscytujące wina i wielu producentów posiada w ofercie Nero d’Avola jako odpowiedź na potrzebę rynku. Część winiarzy próbuje wykorzystać to, że szczep jest "modny" i robi wina również w innym charakterze - znacznie lżejsze, łatwiejsze w piciu, mniej alkoholowe. Z jednej strony sprawia to, że odmiana traci swój unikalny konkretny, południowy charakter, a z drugiej możemy podziwiać sporą uniwersalność szczepu. Pamiętajmy, że nie jest to tylko wakacyjne wino. Świetnie sprawdza się z dziczyzną, ciężkimi sosami, kaczką, gulaszem, a więc typowymi daniami kuchni polskiej w wersji zimowej. Nero d’Avola często porównywany z Syrah, jest czasami mieszany z innymi odmianami czerwonymi (Perricone, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Merlot, Cabernet Sauvignon), ale zasadniczo daje wina odmianowe. Są to wina potężne, skoncentrowane, bogate w garbniki. Mogą to być wina zarówno do szybkiego spożycia, jak i do dłuższego leżakowania. Wino podnosi swoje walory poprzez ostrożne dojrzewanie w dębowych beczkach (co nie jest jednak koniecznością). Daje wina o aromatach roślinnych, czarnych porzeczek, wiśni i dżemów owocowych. Niekiedy, w celu uniknięcia mocnego, przytłaczającego smaku, owoce Nero d’Avola umieszczane są w schłodzonych kadziach, najlepiej podczas nocnego winobrania, co ma zapobiec przedwczesnej fermentacji. Nero d’Avola jest doskonałym przykładem współgrania szczepu z danym regionem, ziemią i warunkami klimatycznymi. Jest to szczep „dedykowany” dla Sycylii, dający wina będące typowym przykładem sycylijskich smaków.