Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Rondinella
Rondinella

Włoski szczep uprawiany przede wszystkim w regionie Veneto. Najczęściej, obok szczepów Corvina i Molinara, wykorzystywany jest do produkcji win apelacji Valpolicella i Bardolino. Główną zaletą tego szczepu jest odporność na choroby i szkodniki. Mimo niezbyt wysokiego poziomu cukru owoce tej odmiany dobrze się wysuszają i doskonale sprawdzają się przy produkcji win słodkich.  Stożek wzrostu jest odsłonięty. Pędy są lekko owłosione, z czerwonawym odcieniem. Młode liście są zielonkawe, z brązowym nalotem antocyjanów, delikatnie owłosione. Dojrzałe liście są duże, zaokrąglone, pięcioklapowe, ostro ząbkowane. Kiść jest duża, dość gęsta, w kształcie piramidy. Grona są średniej wielkości, fioletowoczarne, o niewyróżniającym się smaku. Odmiana dojrzewa późno. Rondinella mimo neutralnego smaku jest popularna ze względu na plenność, odporność na większość chorób grzybowych i dobry potencjał do produkcji win z podsuszanych winogron.