Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Corvina Veronese
Corvina Veronese

Corvina to jeden z najpopularniejszych szczepów regionu Veneto, choć rzadko produkowane są z niej wina jednoszczepowe. Jest zazwyczaj głównym składnikiem takich win jak Valpolicella Ripasso, czy Amarone della Valpolicella. Corvina z winnic o nazwie Castelforte przechodzi w marcu kolejny proces maceracji, do świeżo powstałego wina dodawane są skórki pozostałe po fermentacji specjalnie suszonych winogron. Następnie wino leżakuje jeszcze w dużych dębowych beczkach. Powstałe na finiszu wino ma czerwono-granatową barwę z ceglastymi refleksami. W zapachu mieszają się ciemne owoce: wiśnie, jagody i śliwki oraz delikatna wanilia. Na podniebieniu jest delikatne, ale pełne i dobrze zbilansowane. W kuchni jest winem bardzo uniwersalnym, pasuje do wielu potraw, w szczególności jednak do makaronów i potraw z grilla. Jako odmiana późno dojrzewająca, jest szczepem potencjalnie ryzykownym w uprawie, z powodu skłonności do pleśnienia gron w przypadku deszczowego okresu winobrania. Ze względu na wysoką wydajność plonów, jakość win silnie uzależniona jest od utrzymywania niskiego poziomu wydajności. Siedliska corviny w Veneto charakteryzuje wapienna, kamienista i dobrze przepuszczalna gleba. Corvina daje wina charakteryzujące się czerwonym kolorem, owocowym, wiśniowym i malinowym aromacie z nutą migdałów i tostów oraz dobrym poziomem tanin.