
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Corvina to jeden z najpopularniejszych
szczepów regionu Veneto, choć rzadko produkowane są z niej wina jednoszczepowe.
Jest zazwyczaj głównym składnikiem takich win jak Valpolicella Ripasso, czy
Amarone della Valpolicella. Corvina z winnic o nazwie Castelforte przechodzi w
marcu kolejny proces maceracji, do świeżo powstałego wina dodawane są skórki
pozostałe po fermentacji specjalnie suszonych winogron. Następnie wino leżakuje
jeszcze w dużych dębowych beczkach. Powstałe na finiszu wino ma
czerwono-granatową barwę z ceglastymi refleksami. W zapachu mieszają się ciemne
owoce: wiśnie, jagody i śliwki oraz delikatna wanilia. Na podniebieniu jest
delikatne, ale pełne i dobrze zbilansowane. W kuchni jest winem bardzo
uniwersalnym, pasuje do wielu potraw, w szczególności jednak do makaronów i
potraw z grilla. Jako odmiana późno dojrzewająca, jest szczepem potencjalnie
ryzykownym w uprawie, z powodu skłonności do pleśnienia gron w przypadku
deszczowego okresu winobrania. Ze względu na wysoką wydajność plonów, jakość
win silnie uzależniona jest od utrzymywania niskiego poziomu wydajności.
Siedliska corviny w Veneto charakteryzuje wapienna, kamienista i dobrze
przepuszczalna gleba. Corvina daje wina charakteryzujące się czerwonym kolorem,
owocowym, wiśniowym i malinowym aromacie z nutą migdałów i tostów oraz dobrym
poziomem tanin.
