> Dobrewino.pl - Sklep > Hiszpania > D.O. Ribera del Duero > Ebano 6
Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...
Szczegóły produktu | Ebano 6
;+10;+10
Nazwa:
Ebano 6
Producent:
Ebano Vinedos y Bodegas
Kraj:
Hiszpania
Region:
D.O. Ribera del Duero

Charakterystyka

Kolor:
czerwone,
Rodzaj:
wytrawne,
Zawartość alkoholu:
13.50%
Aromat:
w intensywnie owocowym aromacie przewijają się nuty dojrzałych jeżyn, ciemnych śliw i truskawek. Pojawia się też akcent mineralny i nuty świerzych jeży, ciemnych śliw i truskawek
Barwa:
głęboki, ciemny kolor pozostawia purpurowe refleksy na krawędziach, co świadczy o młodości tego wina
Smak:
smak kusi wspaniałą owocową strukturą i ciepłem. Wino złożone i delikatne zarazem.
Sugestie podawania:
Dziczyzna, Mięsa pieczone, Pieczeń wieprzowa w sosach, Wieprzowina, Makarony z warzywami,
Cena za 1szt:
Chwilowo niedostępne
Opis produktu:

Winogrona na owe wina były zbierane z wyselekcjonowanych parceli w specjalnych warunkach tj. w okresie dnia kiedy nasłonecznienie było jak najmniejsze aby winogrona w koszach nie wchodziły w wczesne stadium fermentacji! Pomimo ręcznego zbioru i selekcji kiści na parcelach przechodzą one kolejną selekcje aby pozostały tylko te winogrona, które nadają temu winu własny styl i szyk!

Jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe, kultowe wina. Tutejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością a kwasowością. Gleba w tym regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków. Ten niewielki - zwłaszcza w proporcjach hiszpańskich - region urósł do rozmiarów prawdziwego giganta, jednak za wielkością Ribera del Duero nie stoją liczby, jego potęga to jakość win. Powstają one niemal wyłącznie ze szczepu Tempranillo, dzięki czemu są ciemne, z mocną strukturą i wysoką zawartością alkoholu.

Ébano Viňedos y Crianzas del Alto Aragon to 48 hektarów winnic, w wieku od 14 do 25 lat. Quintana del Pidio i Gumiel del Mercado w Ribera del Duero to region znany z surowego klimatu kontynentalnego oraz wina o silnym charakterze, które łączy elementy bezkompromisowej metody produkcji z wyjątkowym terroir. Zbiór jest zawsze ręczny a fermentacja zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej. Dojrzewanie wina przebiega natomiast w beczkach z dębu francuskiego, które są całkowicie wymieniane co trzy lata.

Dowiedz się więcej...
Polecamy także

Robert Mondavi Pinot Noir Napa Valley

Zuccardi Aluvional La Consulta

Nagrody
International Wine Review (Wrzesień 2008) - 88 p.